Spanje

VIDEO: De kluchtige beklimming van de Ifach

Real Nautico de Calpe

We zijn, hoe vreemd het ook moge klinken, helemaal gecharmeerd door Calpe. De stad is rustig en stil ondanks het hoogseizoen. De kleine, gezellige jachthaven wordt goed uitgebaat (ondanks de vreemde nachtwaker) en heeft een prachtig uitzicht op de Peñón de Ifach. De iconische rots was vroeger een strategisch bolwerk van de Iberiërs en de Romeinen. Ik heb allang besloten dat ik hem, na dertig jaar terug, wil beklimmen. Ice overtuigen zal iets moeilijker zijn.

VIDEO: Brand aan land en (bijna) brand aan boord

Brand in de buurt van Cala Saona

We zeilen van het eiland Ibiza terug naar Formentera waar we een afspraak hebben met Maxim van Elvstrøm Sails. Na een gezellig etentje besluiten we om nog een paar dagen te blijven. We ankeren opnieuw in Cala Saona, dè ideale ankerplaats om te snorkelen, zwemmen en 's avonds lekker te dineren in één van de gezellige restaurantjes op het strand. Plots breekt er brand uit in de achterliggende bossen.

Het droevige verhaal van de Windekind uit Antwerpen

De Windekind uit Antwerpen

We bunkeren in San Antoni de Portmani en besluiten om nog een nacht te blijven liggen. We huren een auto om de stad Ibiza te verkennen. Met de boot is dat onmogelijk want er is geen plaats in de jachthaven tijdens het hoogseizoen. Na een rit van ongeveer een half uur bereiken we de stad. We bezoeken eerst, zoals altijd, de jachthaven. We wandelen langs de steigers van de Real Club Nautico de Ibiza en plots krijg ik een schip in de gaten dat ik ken. De Windekind. 

Een vuurtoren zonder wachters

Illa sa Conillera

Illa sa Conillera is een eilandje op ongeveer drie mijl van San Antoni de Portmani en maakt deel uit van het natuurgebied en vogelreservaat op Ibiza. We ankeren in een beschutte baai aan de Oostkant van het eiland. Het is behoorlijke ankergrond al moet je wel goed mikken om het beschermde zeegras te vermijden (ankeren op het zeegras kan je een boete opleveren van een paar duizend euro). Er staat een oude vuurtoren op het eiland.

Ibiza, Ensenada de la Canal, playa de Mitjorn: Hoe lelijker, hoe bloter

Entertainment op Playa de Mitjorn

Ibiza heeft een ander karakter dan Formentera. Het is bergachtig en heeft rotsachtige kusten met diepe cala’s en kleine strandjes. We reserveren een mooring in Ensenada de la Canal, dicht bij Formentera en vlakbij de stad Ibiza. Ensenada de la Canal ligt aan een langgerekt wit strand (Playa de Mitjorn) en vlakbij een duinengebied. Het strand is een euh...belevenis.

De Zuilen van Hercules

De Zuilen van Hercules

Toen ik een jaar of 12 was verslond ik de stripreeks van Alex, een jonge Romein, wiens avonturen zich afspelen tijdens de klassieke oudheid rond de Middellandse Zee. In het derde album “Het vervloekte eiland” reist Alex met een schip langs de Zuilen van Hercules (symbool voor het einde van de wereld) om uiteindelijk het einde van Atlantis mee te maken.

Jesus kan je helpen

Jesus Betanzos de Bouzàs

Een anker verliezen voelt als een essentieel lichaamsdeel verliezen, een been ofzo. We zijn er echt niet goed van. Breken er ons hoofd over wàt nu eigenlijk is misgegaan… De ketting gebroken? De harpsluiting losgekomen (ondanks geborgd)? We weten het niet.