Portugal

De Golven van Faro

De Golven van Faro

We zeilen, zeer dicht onder de kust, voorbij kilometerslange, lege stranden. Zinderende hitte boven witgeel zand. Een weids, nevelig berglandschap op de achtergrond. Op de voorgrond schuimende azuurblauwe ruggen en stuifwater van metershoge brekers die zich met woest bulderend fanatisme op het land storten.

Een nacht op zee

Een nacht op zee

Mag ik u meenemen voor een nacht op zee?
Voor een magnifieke zonsondergang alsof een dolle kleuter met nieuwe stiften van Caran d’ache (100 kleuren in één doos) volslagen loos is gegaan.
Mag ik u meenemen voor het afscheid van de dag. Hoe de wind plots wegvalt als het donker wordt alsof ergens een enorme ventilator wordt uitgezet.

Porto

Porto

De tocht van Vilano naar Porto bevat dezelfde ingrediënten. Veel zon en veel wind. Oftewel, vertrekken en aankomen met ongeveer 35 knopen. De fok hebben we maar zo gelaten. Beter een gereefde genua die we gemakkelijk en altijd kunnen wegrollen. We sjeezen tegen 9 knopen naar Porto onder volle genua (veel wind went snel).\r\n\r\nPortugal staat ons eigenlijk veel meer aan dan Galicië, qua mensen toch alvast. De Portugezen zijn vriendelijk en toegankelijk. Ze zijn ook véél communicatiever in vergelijking met de nogal stroeve Galiciërs. Iedereen spreekt hier Engels.

Portugal: Vilano de Castelo

Vilano de Castelo

Effortless is een woord dat spontaan bij ons opkomt. Effortless onderweg naar een land met futureless beaches. Klinkt veelbelovend. Portugal: futureless beaches. Zo staat het in de pilot. Engels is een mooie taal.

Er is echter geen mogelijkheid om langs de kust te ankeren. Integendeel, er wordt dringend aangeraden om minstens twee mijl uit de kust te blijven vanwege de netten en potten van vissers. Ze zijn bijna onzichtbaar. Zelfs overdag.