Ankeren op Formentera: Cala Saona, Puerto Sabina, Espalmador

Cala Saona

Cala Saona

Formentera is een zanderig eiland vlak naast Ibiza met prachtige stranden en een heel typische stijl. Er heerst een echte hippie cultuur.  Overal ruik je wiet en zie je mensen met joints voorbij wandelen. Het eiland heeft een vrijgevochten en vrolijke mentaliteit.

Het is er heerlijk verblijven.  In je blootje of met kleren aan, met of zonder joint, een partner van hetzelfde geslacht of niet, niemand neemt aanstoot aan je. De dagen glijden er ongemerkt voorbij. We gingen met RepoMan ankeren in de Cala Saona, lagen aan een mooring bij Puerto de Sabina en verkenden het eiland met een scooter.

Cala Saona onder, Sabina boven
Cala Saona onder, Sabina boven

Formentera

Een mooie ankerplaats met uitstekende ankergrond is de Cala Sahona (Saona). Open naar het Westen en het Noorden maar beschermd tegen alle winden waar Zuid en Oost in zit. Er liggen geen moorings. De Cala heeft een prachtig strandje. Ideaal om aan te leggen met de dinghy. Er zijn verschillende leuke restaurantjes vlakbij het strand. Een aanrader is het hotel dat uitkijkt over de baai. Je kunt er uitstekend dineren terwijl je van de zonsondergang geniet en tegelijkertijd je boot in de gaten houden.

RepoMan in Cala Saona

Het kan zeer druk zijn in de cala zodat je wat verder van het strand moet ankeren. Dat is op zich geen probleem want verder in de baai is het nog steeds een comfortabele zeven meter diep. We hebben er drie dagen gelegen. Het was de enige plaats waar ons anker zich behoorlijk had ingegraven zodat we rustig konden slapen. Cala Saona: uitstekende ankergrond en heerlijk om te zwemmen, snorkelen, luieren, eten...

Cala Saona vanaf de kant

De jachthaven, Puerto de Sabina is vlakbij de Cala Saona en een eventuele uitwijkmogelijkheid bij harde wind uit het Noorden of het Westen. Nadeel: je moet weken op voorhand reserveren (in het hoogseizoen) anders kom je er niet in. Puerto de Sabina is gezellig druk. Alle ferry’s komen er hun ladingen lossen. Er zijn veel kleurrijke winkeltjes en veel gezellige restaurantjes. Je kunt er makkelijk scooters huren, een ideale manier om het eiland te verkennen.

De lagune vlakbij  Puerto de Sabina is ook heel leuk. Het water heeft een extra hoog zoutgehalte en is heel warm en glashelder.

Vlak naast Puerto de Sabina is een baai met moorings. Die moeten gereserveerd worden via de website van Posidonia: http://www.cbbasea.com/landing/index.html

Wij moesten een week lang wachten voor de reservatie van een mooring in juli in de cala Sabina. Vlakbij de haven van Sabina zijn er excellente ankerplaatsen (zandgrond en vlak tegen het strand)  beschut tegen alle zuiden-en oostenwinden.

Aanraders:

Een bezoek aan Espalmador. Een klein eiland ten Noorden van Puerto de Sabina. Het eiland is in privé-bezit maar je mag er aan land tussen 10u 00 ’s morgens en 20u 00 ’s avonds.

  • Te voet moet je er naartoe waden via een smal kanaal dat zich tussen Formentera en Espalmador bevindt. (Let op voor de sterke stroming als je kinderen bij hebt)
  • Per boot mag je overnachten in de beschutte baai vlak bij het strand van Espalmador. Er liggen ook moorings maar die zijn zeer gegeerd.

Een wandeling naar de vuurtoren op de Cap de Barbaria. De vuurtoren bevindt zich op hoge kliffen die je gedeeltelijk kan afdalen via een grot. Je hebt dan een prachtig uitzicht over de Middellandse Zee. De zonsondergang is daar weergaloos.

De vuurtoren van Cap de Barbaria

Cap de Barbaria

Grot bij Cap de Barbaria

Formentera is bijzonder, is mooi, is cool. Een echte aanrader.

Deel ons bericht als je het leuk vindt:

Reacties