Opmerkelijk

Het helderste water: Portinatx

Portinatx, Ibiza

We ankeren in drie meter diep, azuurblauw water, vlak tegen de rotsen in Portinatx, Ibiza. Dertig meter ketting en een landvast naar de rotsen zorgen ervoor dat we niet de hele tijd rondzwalpen. De wind is zwak, onstabiel en verandert steeds van richting. Het systeem werkt goed. We blijven netjes liggen. Het is intens warm, bloedheet eigenlijk. We nemen snel een duik. Wat heb ik spijt dat ik mijn Gopro thuis vergeten ben. Ik had prachtige onderwaterbeelden kunnen maken. Veel vis, kristalhelder water. Rotsen, waterplanten en... kwallen. 

Het droevige verhaal van de Windekind uit Antwerpen

De Windekind uit Antwerpen

We bunkeren in San Antoni de Portmani en besluiten om nog een nacht te blijven liggen. We huren een auto om de stad Ibiza te verkennen. Met de boot is dat onmogelijk want er is geen plaats in de jachthaven tijdens het hoogseizoen. Na een rit van ongeveer een half uur bereiken we de stad. We bezoeken eerst, zoals altijd, de jachthaven. We wandelen langs de steigers van de Real Club Nautico de Ibiza en plots krijg ik een schip in de gaten dat ik ken. De Windekind. 

Ibiza, Ensenada de la Canal, playa de Mitjorn: Hoe lelijker, hoe bloter

Entertainment op Playa de Mitjorn

Ibiza heeft een ander karakter dan Formentera. Het is bergachtig en heeft rotsachtige kusten met diepe cala’s en kleine strandjes. We reserveren een mooring in Ensenada de la Canal, dicht bij Formentera en vlakbij de stad Ibiza. Ensenada de la Canal ligt aan een langgerekt wit strand (Playa de Mitjorn) en vlakbij een duinengebied. Het strand is een euh...belevenis.

Camaret - A Coruna, oftewel getackeld worden door een walvis…

Walvissen vallen boot aan

Zeereis. Soms zou ik de ervaring geconcentreerd willen verpakken. Een doosje zeereis, verkrijgbaar bij de apotheker, zonder voorschrift. Een pilletje zeereis. Innemen vòòr, tijdens of na het eten. Goed tegen depressie, godsdienstwaanzin, politieke spelletjes, pestgedrag, afgunst, machtswellust en nog veel meer. Ik ken een paar mensen die dagelijks een flinke dosis zouden kunnen gebruiken.

Bonaire Challenge: Zonder enige zee ervaring gaan ze de grote plas over

Bonaire Challenge

Jos Ridderbeks (52) en Ed Hul (55). Twee Nederlandse Limburgers. We komen ze tegen in Camaret. Met een Bavaria 36. En ze hebben een verhaal. Ze willen naar Bonaire. Alles achterlaten. Opnieuw beginnen in warmere oorden. De vrouwen en kinderen zijn voorlopig nog thuis. Jos vindt het risico te groot. Niet zò bijzonder op het eerste gezicht zal je denken. Zo zijn er wel meer, ware het niet dat Jos noch Ed een greintje ervaring hebben. Niets, Nada, Geen.